Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
30 oktober 2019

Nationale Bijbelzondag 2019 – Ik wens jou…..

‘Ik wens jou…’ met die zinsnede uit de Romeinenbrief in de Bijbel in Gewone Taal vroeg het NBG ook dit jaar op ‘Nationale Bijbelzondag’ aandacht voor het belang van de Bijbelse boodschap. NBG-vrijwilliger Rokus Verkaik vertelt over zijn ervaringen met deze speciale zondag, en over zijn wensen voor de kerk, dichtbij en ver weg. 

Zeven jaar op rij breng ik Bijbelzondag nu al onder de aandacht, vaak in meer dan één kerk. Als voorganger / kerkelijk werker in de Protestantse Kerk in Nederland ga ik vooral voor in gastgemeenten. Voor de diensten op Nationale Bijbelzondag, of eventueel de zondag er voor of erna, vraag ik of er in die gemeente dat jaar al aandacht is voor deze bijzondere dag. Heel vaak is dat niet het geval. Ik vraag dan of het goed is dat ik er iets mee doe. Dat wordt gelukkig altijd toegestaan! 

Dit jaar had ik op de laatste zondag van oktober dienst op een camping. Een heel andere setting dan in een reguliere kerkdienst in stad of dorp, maar niet minder geschikt om stil te staan bij Nationale Bijbelzondag.

Waarom wil ik ieder jaar zoveel mogelijk aandacht geven aan Nationale Bijbelzondag? De Bijbel heeft mijn passie, binnen en buiten de kerk. Helaas zie ik in veel gemeenten dat de kerkgangers geen Bijbel meer bij zich hebben. Soms hebben ze nog wel een liedboek meegebracht van thuis, maar heel vaak liggen die juist al klaar bij de ingang van de kerk. Waarom ligt daar wel een dik liedboek, maar meestal geen Bijbel? 

In steeds meer gemeenten zie je de beamer verschijnen. In de dienst wordt dan vaak op het scherm ook de Bijbeltekst vertoond die gelezen wordt. Een mooie handreiking, maar het  motiveert het meenemen van een Bijbel van thuis niet! En als je dan in de verkondiging de mensen even mee wil nemen naar een ander Bijbelgedeelte, moet je dat vooraf afstemmen met het beamerteam, anders kan de gemeente niet meelezen. Ook kunnen kerkgangers niet zelf even iets opzoeken tijdens de dienst. Hoe stond het daar of daar ook al weer….? Gelukkig is er wel uitkomst in digitale vorm, bijvoorbeeld via de app Mijn Bijbel. Heb jij hem al gedownload?

Mijn wens op Nationale Bijbelzondag is dus: Ik wens (voor) jou…. een Bijbel in de kerk! Digitaal of op papier, als je maar mee kunt lezen!

Maar Bijbelzondag heeft voor mij ook nog een andere kant. Wat voor ons een makkelijke keuze is – neem ik een Bijbel mee naar de kerk? – is voor miljoenen mensen in de wereld nog steeds één grote wens. Een Bijbel in hun eigen taal. Of dat nu christenen in Syrië zijn of kinderen in Moldavië, één van de armste landen van Europa. De camping waar ik zondag 27 oktober voor mocht gaan was bereid om de collecte voor het Nederlands Bijbelgenootschap te bestemmen. In de liturgie werd zelfs een hele pagina gewijd aan het collectedoel. Dit had het recreatieteam zelf geschreven, met behulp van gegevens van de website van het Nederlands Bijbelgenootschap. De voorzijde van de liturgie werd opgesierd met deze prachtige foto:

Voor in de recreatiezaal had ik de poster opgehangen en de koffiebekers uitgestald met de woorden: Ik wens jou….. wijsheid. Aan het einde van de dienst zijn de collectefoldertjes uitgedeeld. Degenen die na de dienst nog even bleven, dronken koffie uit de bekertjes van het Nederlands Bijbelgenootschap.

Aangezien er geen kinderen in campingdienst waren, heb ik de werkbladen voor de kinderen meegeven aan opa’s en oma’s voor hun kleinkinderen! Zo komt de boodschap van de Bijbel in nog meer huizen!

Ik wens (voor) jou…. een Bijbel in de kerk!
Ik wens jou….. Gods liefde!
Ik wens jou….. Gods zegen!

Rook Verkaik
NBG-vrijwilliger en kerkelijk werker in de Protestantse Kerk in Nederland.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.14.1
Volg ons