Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
3 oktober 2017

Kinderdienstmethode Bijbel Basics online beschikbaar

Kerken kunnen vanaf vandaag aan de slag met ‘Bijbel Basics’, de nieuwe kindernevendienstmethode van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Alle afleveringen tot eind dit jaar, waaronder een programma voor Advent en Kerst, zijn gratis te downloaden. Voor de methode bestaat veel belangstelling.

Bijbel Basics speelt in op een behoefte in de kerken. Een pilot onder 30 kerken leverde positieve reacties op en binnen een maand vroegen meer dan 1200 belangstellenden het proefpakket aan. Sinds het verschijnen van de SamenleesBijbel – een editie speciaal voor ouders en kinderen – kreeg het NBG steeds vaker de vraag om materiaal te maken voor de kinderdienst. Kinderwerkers vinden op de Bijbel Basics-site vijf afleveringen voor Advent en Kerst met als thema ‘God maakt een nieuw begin’. De geboorteverhalen van Johannes en Jezus uit Lucas 1 en 2 staan centraal. Corien Oranje leverde de hervertelling van die verhalen voor de jongste kinderen. Ook is er een speciaal gecomponeerd ‘stapellied’ waar elke zondag een couplet bij komt.

Eerste ervaringen

Kinderwerkers tonen zich enthousiast over de methode. Hanneke van Lieshout uit Den Bosch bijvoorbeeld zegt: ‘Bijbel Basics helpt me om de voorbereiding goed aan te pakken. Het programma is afwisselend en je kunt kiezen wat bij jou past. Kinderen horen er helemaal bij en moeten in alle openheid kunnen praten over hun geloof en twijfels. Deze methode helpt daar bij.’

Bijbel en kind

Met Bijbel Basics brengt het NBG de Bijbel dichtbij kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De Bijbel én het kind staan centraal: Bijbel Basics houdt rekening met de leervoorkeuren van en leeftijdsverschillen tussen kinderen, en legt tegelijkertijd een brede basis voor de ‘Bijbelopvoeding’ van kinderen. De methode is ontwikkeld door Bijbelwetenschappers en pedagogen van het NBG. Op deBijbel.nl/Bijbelbasics zijn alle beschikbare afleveringen te downloaden. Kinderwerkers die zich aanmelden krijgen wekelijks een aflevering in hun mailbox en een startersgids waarmee ze goed voorbereid aan de slag kunnen. De komende jaren wordt het materiaal geleidelijk aangevuld tot in totaal 200 essentiële Bijbelverhalen.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.11.20
Volg ons