Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
29 januari 2018

Is dit de Bijbel? Schokkend!

Het filmpje ‘The Holy Quran experiment’ – door de Nederlandse filmers van Dit is normaal – waarin de Bijbel wordt vermomd als Koran, is al miljoenen keren bekeken op internet. Mensen reageren stomverbaasd. Als satire geslaagd. En het is waar: er staan heel wat teksten in de Bijbel die schokkend op ons overkomen. Weg met de Bijbel? Wacht even. 

De Nederlandse samenleving is gestoeld op christelijke normen en waarden, de Bijbel wordt hier nog altijd goed verkocht en veel gelezen. En hoeveel handen zijn er de afgelopen weken in Nederland eigenlijk alweer afgehakt? De kern van geloof is niet wat er op schrift staat. Maar hoe de mensen het lezen en wat ze ermee doen.

5 nieuwe inzichten in deze discussie

1. Dubbele satire
De filmers van Dit is normaal leggen nietsvermoedende voorbijgangers Bijbelteksten voor alsof die uit de Koran komen. Maar ze halen ook een trucje uit. Ze hebben twee totaal verschillende teksten aan elkaar gekoppeld: “ik sta niet toe dat een vrouw onderwijs geeft” (1 Timoteüs 2:12, het Nieuwe Testament) met “dan moet haar hand worden afgehakt” (Deuteronomium 25:11, het Oude Testament). Zo ben je snel klaar om de Bijbel als ‘vrouwonvriendelijk’ neer te zetten. Die twee teksten hebben niets met elkaar te maken, maar de combinatie maakt het allemaal een stuk erger. En juist over deze neptekst zijn veel mensen het meest geschokt. Dubbele satire!
 
2. Vrouwonvriendelijk?
Is de Bijbel eigenlijk vrouwonvriendelijk? Ja en nee. Ja, omdat het boek komt uit een tijd en cultuur waarin vrouwen geen gelijkwaardige rol speelden aan die van de mannen. Maar ja, dat geldt voor bijna alle literatuur van vóór 1900. Maar tegelijk bevat de Bijbel juist opvallend veel positieve verhalen met vrouwen in de hoofdrol (denk aan Ester, Ruth en Maria). En dat vrouwen en mannen voor God toch echt gelijkwaardig zijn, wordt in de Bijbel onderstreept. Juist daarom kunnen veel mensen de Bijbel moeiteloos integreren in onze huidige cultuur die heel anders is dan de Bijbelse.
 
3. Schokkende teksten
Geweld? Je kunt je kapot schrikken van sommige Bijbelteksten. Maar wie zegt dat we dit na moeten doen? Je kunt een heilig boek op meerdere manieren serieus nemen. Daar hoort soms ook bij: afstand nemen van bepaalde zaken omdat we tot nieuwe inzichten gekomen zijn. 
 
4. Niet statisch
De essentiële vraag is: hoe lees je de teksten? Een paar miljoen Nederlanders neemt de Bijbel zeer serieus, als inspiratiebron en richtingwijzer. En toch komt het in niemands hoofd op om handen te gaan afhakken. Dat kan. Want godsdienst is niet statisch. Het Oude Testament bevat eeuwenoude teksten over Gods volk Israël. Het Nieuwe Testament bracht daarbij een boodschap van hoop, liefde en redding. Daar is vervolgens 2000 jaar over nagedacht en gesproken. En vandaag de dag combineren veel mensen het moeiteloos met het moderne leven. 
 
5. Relevant
De Bijbel is nog altijd relevant. Hoe kan dat? Omdat de Bijbel vooral inspirerende teksten bevat. Soms zou je dat bijna vergeten. Onze talkshows hebben aandacht voor precies die choquerende teksten waar alle christenen in Nederland ‘omheen geloven’. Maar lees ook eens teksten die je kunnen inspireren, die onze zingeving dienen, die tot de verbeelding spreken. De Bijbel staat er vol mee. Dát zijn de Bijbelse wortels van onze cultuur. Dat is de rijkdom die de Bijbel biedt en waar het Nederlands Bijbelgenootschap zich voor wil blijven inzetten. 

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.26.9
Volg ons