Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
7 oktober 2019

Help! Ik heb maar vijf kinderen in mijn groep, wat nu?

Soms heb je maar een paar kinderen die mee doen met je club of kindernevendienst. En dan hebben ze ook vaak nog verschillende leeftijden. Dit kan best ingewikkeld zijn. Je vindt hier vijf tips om er voor ieder kind toch een fijne bijeenkomst van te maken!

Tip 1: denk en plan als een gezin, niet als een klas 

Het helpt om de groep te zien als een gezin en niet als een klas. Ieder kind heeft een ander niveau en een andere inbreng die past bij zijn of haar leeftijd. Probeer hier rekening mee te houden als je bezig gaat met het Bijbelverhaal. Zorg voor een goede sfeer, waarin de kinderen elkaar en jou goed kennen. 

Tip 2: deel de ruimte in verschillende hoeken in

Ieder kind heeft ook zijn of haar eigen leerstijl. Het ene kind leert bijvoorbeeld het liefst door te doen en het andere kind door te luisteren. Deel de ruimte eens in verschillende hoeken in. Ga in de ene hoek het verhaal lezen, op lekkere zitzakken. Ga in een andere hoek zitten om erover door te praten, en ga weer ergens anders aan de slag met het verhaal. 
En zijn er kinderen voor wie het verhaal toch nog wat te moeilijk is? Geef hen dan een eigen plek om te spelen. 

Tip 3: geef de (oudere) kinderen taken en verantwoordelijkheden

Veel (oudere) kinderen vinden het fijn om te helpen. Geef ze maar een taak of een verantwoordelijkheid! Vraag hen bijvoorbeeld om het verhaal voor te lezen, een lied begeleiden op een piano of gitaar, of laat ze dingen klaarzetten voor de verwerkingsopdrachten. Geef het kind een taak of verantwoordelijkheid die past bij zijn talenten of interesses. 

Tip 4: niet alles hoeft ieder kind aan te spreken

Het is niet erg als ieder kind niet op elk moment wordt aangesproken. Het allerbelangrijkste is dat de kinderen warmte en aandacht voor hen voelen. Probeer de kinderen in je groep te leren kennen en laat merken dat je hen ziet staan.
Leer de kinderen dus goed kennen, zodat je weet wat ze leuk vinden. En pas de kindernevendienst of club daar eventueel op aan!

Tip 5: Gebruik de 100 stappen SamenleesBijbel

Gebruik de 100 stappen SamenleesBijbel voor je groep! Deze Bijbel is heel erg geschikt om te gebruiken met kleine groepen. Zo staan er open vragen bij het Bijbelverhaal. Open vragen zijn heel geschikt om met kleine groepen over door te praten. Geef ieder kind de ruimte om een antwoord te geven (of juist niet!). 
Ook de opdrachten zijn heel geschikt om met kleine groepen te doen. Ga bijvoorbeeld het verhaal met elkaar naspelen, doe een estafettespel met elkaar, of maak zelf instrumenten en zing een lied. Zo worden alle kinderen aangesproken, en wordt jouw kindernevendienst of club vanzelf een feestje!

Jantine Hoogerwerf
Werkt bij JOP, Jong Protestant. Ze is ambassadeur van kinderen en heeft meegewerkt aan de 100 stappen SamenleesBijbel.

Nieuwsgierig geworden naar de SamenleesBijbel 100 stappen?
Bestel hem hier!

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.13.13
Volg ons