

Veertig jaar geleden studeerde ik geschiedenis. Toen ik het verplichte college filosofie moest gaan volgen, dacht ik dat dit mijn geloof zou ondermijnen. Gelukkig viel dat mee. Ik ontdekte het belang van kritisch denken en kwam inspirerende gelovige denkers op het spoor zoals Reinhold Niebuhr, Herman Dooyeweerd en C.S. Lewis. Maar in de decennia daarna kwamen nieuwe vragen op. Dus bleef ik nieuwe hulpbronnen zoeken, recent onder meer in de ‘wetenschapsbijbel’.

Arbeidsmigranten zijn een zegen voor hun gastland. Het is belangrijk, en in feite een Bijbelse plicht voor elk gastland om voor zijn migrerende werknemers te zorgen en ervoor te zorgen dat hun rechten worden gerespecteerd.

Is geloof in de opstanding uit de dood niet te mooi om waar te zijn? Geloof in de opstanding is een wezenlijk onderdeel van het geloof van christenen. Paulus schrijft: ‘als Christus niet is opgewekt, is onze verkondiging zonder inhoud en uw geloof zinloos’. Hij neemt uitvoerig de tijd om uit te leggen dat de opstanding waar is en waarom dit belangrijk is.

Je kunt op velerlei manieren verlamd zijn, niet alleen fysiek, maar ook geestelijk. Denk maar aan innerlijke blokkades als depressie, angst, rouw, wanhoop of moedeloosheid. Hebben wij oog voor de verlamden in onze omgeving?

Vandaag is Mannendag. Een dag om na te denken over positieve rolmodellen. Dus: laat je verrassen door vijf bijzondere mannen uit de Bijbel en de manier waarop zij met God omgingen!

Waarom is de Bijbel belangrijk? Voor Emanuel is de Bijbel zó belangrijk dat hij er stiekem een meenam uit een kerk in Zuid-Soedan. Waarom deed hij dat en hoe veranderde het zijn leven?

Onlangs werd ik opnieuw bepaald bij de Bijbelse belijdenis dat God Koning is. De oorlog tussen Israël en Hamas was net begonnen. Alle vreselijke berichten kwamen uur na uur binnen op mijn smartphone. Ze maakten me onrustig en ik werd bang: waar gaat dit heen?

2 jaar geleden is de NBV21 gelanceerd. Deze nieuwste Bijbelvertaling wordt gelezen door steeds meer mensen. We zijn nieuwsgierig naar jouw ervaring met de NBV21. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld.


Dikkere jas, koude neus en paraplu; het is weer paddenstoelentijd. Paddenstoelen spreken tot de verbeelding. Ineens staan ze daar, alsof ze altijd zijn geweest. Maar ze verschijnen en verdwijnen zonder dat je het merkt. Lange tijd dacht men dat er heksen of demonen mee waren gemoeid. Maar paddenstoelen zijn eigenlijk altijd in de grond aanwezig, in sporen of in schimmeldraden. Soms laten ze zich aan de wereld zien, maar dat is altijd van korte duur.

Zondag 3 december is de eerste Adventszondag, de periode waarin mensen zich voorbereiden op de komst van Jezus, op zijn geboorte dus. Om je te helpen in deze tijd van voorbereiding en verwachting hebben we verschillende leesplannen beschikbaar gesteld om toe te leven naar Kerst.

Met de uitdrukking ‘In je eigen achtertuin’ worden de dingen bedoeld die zo dichtbij gebeuren dat ze je raken. De uitdrukking heeft iets onheilspellends: alsof dat wat belangrijk voor je is, je veiligheid en beschutting, bedreigd wordt – misschien door de komst van windmolens of fabrieken of … nou ja … vluchtelingen.

De bekende parabel van de barmhartige Samaritaan onthult een wereld van ontmoeting. Zijn wij, toehoorders van het verhaal, bereid ons eigen leven te laten onderbreken door het lijden van de ander? Durven wij onze comfortabele bubbel te verlaten en anderen een hand te reiken?
Dankdag voor gewas en arbeid is een dag om God te danken voor de oogst en het werk van het afgelopen jaar. Een dag dus om dankbaar te zijn voor alles wat God gegeven heeft. Dat kan zowel in de kerk als thuis. Hier vind je vijf tips om thuis stil te staan bij dankdag.

De herfst is een seizoen van overgangen en veranderingen: in het weer, de kleuren in de natuur, de hoeveelheid daglicht en misschien ook wel je gemoedstoestand. In ons deel van de wereld is de herfst het oogstseizoen – in Israël is het juist ook het moment om te zaaien, omdat de zomers er zo warm en droog zijn. Wat leert de Bijbel ons over de wisseling van de seizoenen?

Diverse malen vertelde Jezus tegen zijn leerlingen dat Hij zou moeten lijden en zelfs sterven. De leerlingen begrepen daar niets van en vergaten deze woorden. Zij hoorden wel wat Hij zei over de komst van zijn koninkrijk en ze droomden waarschijnlijk over leidinggevende posities, zoals in deze verkiezingstijd veel politici dromen over macht en invloed.



De kunststoffen bekers die we meenemen als we onderweg zijn, worden oud. Als we er eerst bouillon en daarna thee uit drinken, smaakt de laatste toch een beetje soeperig. En dan hebben we die bekers tussendoor wel degelijk afgewassen – dit even voor de duidelijkheid. Toen de thee weer eens zilt smaakte, kwamen er woorden van Jezus bij mij boven. Hij zei een keer tegen de Farizeeën: ‘Blinde Farizeeër, reinig eerst de binnenkant van de beker, dan wordt de buitenkant vanzelf ook schoon’

Het is niet de eerste keer dit jaar dat we worden opgeschrikt door beelden van puin en verwoesting. Op dit moment zien we beelden uit Israël en Gaza, in februari waren het beelden van de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië. En dan zijn er nog overstromingen in India, een aardbeving in Afghanistan... Ik heb het nog niet eens over de oorlog in Oekraïne, die nu al zo’n tijd duurt. Overweldigend, al dit nieuws.

Het is geen wereldschokkend nieuws als ik vertel dat wij zomaar een heleboel tomaten in onze achtertuin hebben. Nou ja, zomaar … Vorig jaar hebben we zelf twee kleine tomatenplantjes in de grond gezet. In de winter zagen we er niets meer van. Toch kwamen ze warempel weer op...